Ovocná a zeleninová soběstačnost, organické potraviny z vlastní domácí produkce či vytváření krásnějšího a zdravějšího domova. To jsou jen některé z plusů, pro něž se tzn. jedlý les stává hitem v různých koutech světa.
Jedlý les toho s klasickým lesem nemá až tak moc společného. Jeho název však napovídá, že půjde o místo, které je zdrojem zdravých potravin přímo z přírody. V tomto případě se však tento kousek přírody nachází na zahradě nebo na dvoře u domu, kde se díky plánovanému systému organizovaného pěstování mění na jakousi vlastní potravinovou „továrnu“.
Plánované a promyšlené pěstování
Podstata jedlého lesa spočívá v tvorbě svého vlastního zahradního ekosystému, který bude dlouhodobě prosperující. K tomu je třeba aplikovat do praxe několik zásad a principů, od kterých se úspěšnost pěstování jedlého lesa odvíjí. Klíčovým je detailní plán jednotlivých kroků vysazování vybraných druhů, přičemž sázení a následné pěstování má být plánováno s důrazem na dlouhodobý horizont.
Principy pěstování jedlého lesa:
- jedlý les se sází postupně systémem jednotlivých pater
- v každém patře se vysazuje skupina příbuzných druhů
- hlavní princip udržitelnosti spočívá v koexistenci druhů
- při sázení se vyberou druhy, které podpoří růst těch druhých
- jednotlivé druhy se sázejí podle orientace na světové strany
- v rámci plánování se bere ohled na výši nárůstu druhů
Široký výběr od hub po stromy
Myslet do budoucnosti a sledovat, do jaké výšky mohou jednotlivé druhy dorůst, je třeba zejména kvůli stromům. Ty se sázejí v těsné blízkosti jiných druhů, což může za pár let způsobovat problémy se stíněním nebo přerůstání stromů jednoho přes druhý. Obzvláště v případech, kdy zahrádkář využije široké možnosti různých druhů. Stromy jsou však jen částí celého lesa. Ten totiž tvoří mnoho dalších druhů z rostlinné říše od zeleniny až po houby a bylinky, které při správném způsobu pěstování bez problémů nakrmí několik členů rodiny.